
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
4 min
1 zielona cukinia pokrojona w kostkę, bez pestek
1 żółta cukinia pokrojona w kostkę, bez pestek
4 pieczarki pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Marynata:
sól i pieprz
Pesto kolendrowe:
pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Pokrojone warzywa i tofu nadziewaj na metalowe szpikulce lub wcześniej namoczone drewniane patyczki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i polej nią szaszłyki. Odstaw na godzinę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do moździerza wsyp uprażone orzeszki i skrop je sokiem z limonki. Pomaltretuj je trochę i dodawaj po trochu: czosnek, oliwę, miód, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Szaszłyki grilluj ok. 3 - 4 minuty.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj z kolendrowym pesto i listkiem mięty do dekoracji.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min
A może coś zupełnie innego?

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min