
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
danie dla 6 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
1. etap
zrobione
Umyj i osusz kolendrę. Odłóż 3 gałązki. Z reszty oberwij liście i posiekaj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W rozgrzanym rondlu z niewielka ilością tłuszczu zrumień posolone i popieprzone kawałki kurczaka. Gdy będą dobrze przyrumienione, wyjmij je, a na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor, mieszając przez 3 minuty na dość żywym ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Włóż ponownie kurczaka do rondla, przypraw kurkumą, curry i nasionami kolendry, posól i popieprz. Dorzuć paprykę, posiekaną kolendrę, oliwki, orzechy nerkowca i ćwiartki cytryn oraz olej arachidowy. Dobrze zamieszaj. Dolej 200 ml wody, przykryj i duś na średnim ogniu przez półtorej godziny.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podawaj bardzo gorące, przystroiwszy gałązkami kolendry, z ziemniakami gotowanymi na parze lub z kaszą kuskus.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Domowe chipsy
1 osoba
13 min