Sezamowe i makowe bułeczki maślane
danie dla 4 osób
czas przygotowania
70 min
czas
przyrządzenia
15 min
Na 12 bułeczek:
sól
1. etap
zrobione
Podgrzej lekko mleko, a następnie, mieszając je, wrzuć drożdże oraz roztrzepane jajko.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Przesiej do miski mąkę z solą. Włącz mikser na delikatne obroty i, miksując, wlewaj do mąki mleko z drożdżami i jajkiem.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i starannie wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, obtocz ją w mące i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (ok. 20 minut)
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na patelni upraż sezam i przesyp go do miseczki. Do drugiej miseczki wsyp mak.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat. Oprósz je mąką ze wszystkich stron i ugnieć, uderzając w nie dłonią.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Następnie podziel nożem na 12 równych kawałków. Uformuj z nich kulki, zwilż je wodą i obtocz 6 w maku i 6 w sezamie.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Ułóż kulki na pergaminie i zostaw na 40 minut, by wyrosły pod ściereczką. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Piecz bułeczki przez 15 minut.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min