Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem

danie dla 6 osób

czas przygotowania
25 min

czas przyrządzenia
45 min

1. etap

zrobione

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Obrane ziemniaki wrzuć do gotującej wody na 10 minut (powinny dopiero zaczynać mięknąć).

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Następnie wyjmij je, osusz i pokrój cienko krajalnicą lub odpowiednim ostrzem tarki.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wysmaruj masłem blaszkę o średnicy 18 cm. Jej dno pokryj częścią pokrojonych ziemniaków. Przypraw.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Posyp krążkami cebuli, następnie serem i tymiankiem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, cebuli, sera i tymianku. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników, kończąc na serze i przyprawach.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Dociśnij całość (choć zapiekanka wydaje się gruba, zmniejszy objętość podczas pieczenia).

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Wlej śmietanę.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Wstaw do piekarnika na 35 - 45 min.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Następnie wyjmij i pozostaw, by lekko ostygła.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Przełóż na talerz i pokrój na kawałki jak ciasto. Podawaj z kilkoma listkami sałaty.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Domowe chipsy

Domowe chipsy

1 osoba

13 min

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

tartaletki

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami

4 osób

60 min

panierowane-eskalopki-z-indyka-z-ziemniaczanym-puree

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów

4 osób

20 min

sezamowe-i-makowe-buleczki-maslane

Sezamowe i makowe bułeczki maślane

4 osób

85 min

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min