Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
150 min
0,5 kg combra jagnięcego pokrojonego w kostkę
2 marchewki pokrojone w kosteczkę
1 cukinia ze skórką pokrojona w kosteczkę
2 łodygi selera naciowego obrane i drobno pokrojone
tłuszcz do smażenia
1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej
1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka suszonej mięty
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1,8 l wody
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Do garnka z odrobiną tłuszczu, wsyp przyprawę chinską, imbir, miętę, gorczycę, kurkumę oraz szczyptę pieprzu i postaw na dużym ogniu.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć jagnięcinę i zrumień ją (po 90 sekund z każdej strony).
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie dorzuć wszystkie warzywa.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podgrzewaj całość przez 2-3 minuty, po czym wlej litr wody i zamieszaj.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Przykryj garnek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Doprowadź do wrzenia, potem zredukuj płomień i duś przez 2,5 godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody i ewentualnie uzupełniając, jeśli jest jej zbyt mało.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Następnie wyjmij mięso z zupy.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wrzuć ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i zmiksuj wszystko.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Zagotuj.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Dodaj makaron ryżowy pocięty na krótsze kawałki.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Zamieszaj i gotuj przez 5 minut. Posól i popieprz zupę.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Włóż wcześniej wyjęte mięso i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Podaj zupę posypaną pociętymi listkami świeżej mięty.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min