
Zupa rybna Caldeirada
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
20 min
1 kg ryb z głowami (tuńczyk, dorsz, okoń morski)
250 ml białego wytrawnego wina
1,5 litra wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Ryby oczyść, usuń oczy i skrzela, odkrój głowy, pokrój w dzwonka i dokładnie opłucz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryki pokrojone w paski wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojone pomidory. Dodaj przecier pomidorowy i wlej wino.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Po chwili dolej wodę, włóż do garnka rybie głowy i zagotuj wszystko.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dołóż pozostałe kawałki ryby, zredukuj płomień i ponownie zagotuj zupę.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Posól i popieprz do smaku oraz ewentualnie dodaj zioła.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na talerzu posyp zupę siekaną natką pietruszki. Podaj z grzankami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min