
Placki z quinoa, marchewki i pora
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
2 marchewki pokrojone w drobną kostkę lub starte
tłuszcz do smażenia
2 łyżki pokrojonej kolendry lub koperku
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Zagotuj 2,5 raza więcej posolonej wody niż wynosi objętość quinoa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wsyp quinoę do wrzącej wody i gotuj około 20 minut na średnim ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj masło, posól, popieprz i posłódź.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W miseczce ubij jajka ze śmietaną i mąką gryczaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dodaj ugotowane warzywa, quinoę, starty ser oraz pistacje i kolendrę lub koper. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywierającą usmaż placuszki z przygotowanej masy.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj je z zieloną sałatą na ciepło lub na zimno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min