
Placki z quinoa, marchewki i pora
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
2 marchewki pokrojone w drobną kostkę lub starte
tłuszcz do smażenia
2 łyżki pokrojonej kolendry lub koperku
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Zagotuj 2,5 raza więcej posolonej wody niż wynosi objętość quinoa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wsyp quinoę do wrzącej wody i gotuj około 20 minut na średnim ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj masło, posól, popieprz i posłódź.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W miseczce ubij jajka ze śmietaną i mąką gryczaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dodaj ugotowane warzywa, quinoę, starty ser oraz pistacje i kolendrę lub koper. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywierającą usmaż placuszki z przygotowanej masy.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj je z zieloną sałatą na ciepło lub na zimno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Chili con carne
4 osób
50 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min