
Domowe chipsy
danie dla 1 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry 2-3 lub 4 mm.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Po pokrojeniu dodaj je od razu do miski z wodą, aby nie ściemniały oraz w celu pozbycia się skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po pokrojeniu wszystkich ziemniaków, przepłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysusz pokrojone ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym. Posól i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min