Domowe chipsy
Domowe chipsy

Domowe chipsy

danie dla 1 osób

czas przygotowania
10 min

czas przyrządzenia
3 min

Ziemniaki typ B lub C

Woda

Tłuszcz do smażenia

1. etap

zrobione

Obierz ziemniaki i pokrój w plastry 2-3 lub 4 mm.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Po pokrojeniu dodaj je od razu do miski z wodą, aby nie ściemniały oraz w celu pozbycia się skrobi.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Po pokrojeniu wszystkich ziemniaków, przepłucz je ponownie pod bieżącą wodą.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wysusz pokrojone ziemniaki.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym. Posól i wymieszaj.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Przepis video - Jajka zapiekane z ziołami i kozim serem

Jajko cocotte z kozim serem

2 osoby

22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone.

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone

4 osób

30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem

Szpinakowa frittata z kozim serem

4 osób

45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką

Papryczki jalapenos z niespodzianką

6 osób

30 min

Przepis video jak zrobić frytki

Domowe frytki

1 osoba

35 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem

4 osób

45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora

Placki z quinoa, marchewki i pora

4 osób

65 min