Grillowane żeberka z kukurydzą
Grillowane żeberka z kukurydzą

Grillowane żeberka z kukurydzą

danie dla 4 osób

czas przygotowania
20 min

czas przyrządzenia
35 min

1. etap

zrobione

Rozgrzej grilla do 200°C.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Połóż na grilla wcześniej namoczoną kukurydzę na 15 - 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas ją obrócić.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Do płaskiego naczynia wlej tłuszcz do smażenia i obtocz w niej żeberka.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Żeberka posyp z każdej strony kuminem i starannie wmasuj go w mięso, a następnie posól.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Do naczynia wsyp cukier i znowu obtocz w nim mięso.
Od strony kości posyp mięso papryką, a następnie połóż mięso na grillu, wlaśnie kością do dołu. Grilluj ok. 30 minut, pamiętając o obracaniu.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

W moździerzu wymieszaj suche składniki oliwy smakowej i ucieraj do uzyskania konsystencji pudru. Następnie dodaj sok z limonki i tłuszcz.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Wyjmij na chwilę kukurydzę z grilla, zdejmij liście i posmaruj ją z każdej strony oliwą smakową. Włóż jeszcze na ok. 5 minut na grilla.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Wyjmij żeberka i daj im trochę odpocząć na kratce. Następnie pokrój żeberka w grube plastry, posyp papryką.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Podawaj z kukurydzą, możesz udekorować danie świeżym oregano lub tymiankiem.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

6 osób

45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

4 osób

50 min

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

lasagne rolowana

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami

4 osób

35 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

panierowane-eskalopki-z-indyka-z-ziemniaczanym-puree

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów

4 osób

20 min

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min