
Pilaw z quinoa z rybą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
4 filety z białej ryby (np. sola, dorsz)
1 koszyczek pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Składniki na pesto:
sól, pieprz
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pomidory włóż do naczynia do zapiekania, posyp solą , pieprzem, tymiankiem, skrop łyżką oliwy i wstaw do piekarnika na 20 minut.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Odmierz 2,5 raza więcej wody niż stanowi objętość ryżu i quinoą. Zagotuj ją.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W rondlu rozgrzej odrobinę tłuszczu i zrumień cebulę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dodaj pokrojony seler naciowy i czosnek, następnie orzeszki piniowe, wreszcie kminek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Mieszaj na ogniu przez około 2 minuty. Wsyp ryż z quinoą i smaż, mieszając, jeszcze 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej odmierzoną wcześniej wodę. Posól i popieprz. Gotuj 20 minut na średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Zgaś ogień, pozostaw na 5 minut, spulchnij widelcem.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dodaj pomidory.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Składniki na pesto zmiksuj, ale nie na gładko.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Posolone i oprószone pieprzem filety ryby upiecz w piekarniku przez ok. 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Upieczoną rybę polej pesto i podaj z pilawem z quinoą.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min