Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

danie dla 6 osób

czas przygotowania
30 min

czas przyrządzenia
15 min

1. etap

zrobione

Rybę ugotuj i rozdrobnij.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Ziemniaki ugotuj i zblenduj, by otrzymać purée.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Natkę pietruszki posiekaj.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wymieszaj dorsza, puree i posiekaną natkę pietruszki w misce. Dodaj ubite na sztywno białka i dopraw pieprzem do smaku. Delikatnie połącz pianę z białek z resztą składników.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Palcami natłuszczonymi oliwą uformuj z otrzymanej masy kuleczki. Wrzuć je na mocno rozgrzany tłuszcz, aż staną się rumiane. Wyjmij na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Na talerzu ułóż liście sałaty i skrop je odrobiną oliwy z oliwek. Kuleczki z dorsza ułóż na sałacie.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

4 osób

50 min

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

lasagne rolowana

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami

4 osób

35 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

panierowane-eskalopki-z-indyka-z-ziemniaczanym-puree

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów

4 osób

20 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą

Grillowane żeberka z kukurydzą

4 osób

55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

4 osób

21 min