
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
30 min
1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
1 papryka zielona pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
sól i pieprz
Marynata do mięsa:
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
125 ml tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Polędwicę włóż do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pieczarki, baklażana i cukinię polej tłuszczem do smażenia, posyp ziołami prowansalskimi i popieprz. Połóż warzywa na grillu, pilnując aby się nie spaliły, potem odłóż na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Paprykę dodaj do mięsa pod koniec marynowania.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania zacznij nabijać naprzemiennie mięso i paprykę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Połóż szaszłyki na grillu na ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki możesz podawać na drewnianej desce, razem z grillowanymi warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min