Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
30 min
1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
1 papryka zielona pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
sól i pieprz
Marynata do mięsa:
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
125 ml tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Polędwicę włóż do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pieczarki, baklażana i cukinię polej tłuszczem do smażenia, posyp ziołami prowansalskimi i popieprz. Połóż warzywa na grillu, pilnując aby się nie spaliły, potem odłóż na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Paprykę dodaj do mięsa pod koniec marynowania.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania zacznij nabijać naprzemiennie mięso i paprykę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Połóż szaszłyki na grillu na ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki możesz podawać na drewnianej desce, razem z grillowanymi warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min