Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
30 min
1 kg wytrybowanej i pokrojonej w kostkę polędwicy wieprzowej
1 papryka zielona pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
5 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
sól i pieprz
Marynata do mięsa:
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
125 ml tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Polędwicę włóż do marynaty na minimum pół godziny, najlepiej całą noc.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pieczarki, baklażana i cukinię polej tłuszczem do smażenia, posyp ziołami prowansalskimi i popieprz. Połóż warzywa na grillu, pilnując aby się nie spaliły, potem odłóż na bok.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Paprykę dodaj do mięsa pod koniec marynowania.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grillowania zacznij nabijać naprzemiennie mięso i paprykę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Połóż szaszłyki na grillu na ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki możesz podawać na drewnianej desce, razem z grillowanymi warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Tarta prowansalska
4 osób
60 min
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min