Szpinakowa frittata z kozim serem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
30 min
Na frittatę
20 dag boczku bez skórki pokrojonego w kostkę
10 dag koziego sera w roladce, pokrojonego w krążki
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sałatkę
sól
1. etap
zrobione
Zagotuj posoloną wodę i sparz w niej szpinak przez 5-8 minut, po czym odsącz go dokładnie, pokrój drobno i przełóż do miski.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrojonego pora gotuj przez 5 minut, następnie odsącz i dodaj do szpinaku.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Boczek wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż, aż stanie się chrupiący. Na ręczniku papierowym usuń z niego nadmiar tłuszczu, a potem również dodaj do miski.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jajka wybij do miseczki, popieprz, posól, rozmąć i przelej do pozostałych składników.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dopraw wszystko startą gałką muszkatołową i wymieszaj, a następnie wylej na patelnię z odrobiną tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Na wierzchu ułóż krążki koziego sera i podpiekaj na małym ogniu przez 20 minut.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Po tym czasie wstaw patelnię na 5 minut do piekarnika z włączonym grillem, by zrumienić wierzch omletu.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Następnie przełóż go na talerz.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Świeży ser kozi rozgnieć widelcem, wymieszaj z posiekaną miętą i posmaruj nim frittatę tam, gdzie nie było krążków sera.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Przygotuj vinaigrette z oliwy, białego octu winnego, musztardy i soli.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Wymieszaj w misce rukolę, kiełki oraz posiekaną cebulę i polej je sosem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min