
Domowe chipsy
danie dla 1 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry 2-3 lub 4 mm.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Po pokrojeniu dodaj je od razu do miski z wodą, aby nie ściemniały oraz w celu pozbycia się skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po pokrojeniu wszystkich ziemniaków, przepłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysusz pokrojone ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym. Posól i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min