1. etap

zrobione

Umyty groch wsyp do sporego garnka i zalej wodą tak, by był nią pokryty. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu. Wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i wrzuć na chwilę wszystkie pokrojone warzywa, by lekko się zrumieniły.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Wlej bulion i dodaj groch. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem włóż boczek i gotuj wszystko jeszcze przez pół godziny.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Następnie wyjmij mięso i odlej do kubeczka kilka łyżek wywaru z odrobiną grochu – posłużą do dekoracji.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Pozostałą zupę zmiksuj i gotuj jeszcze przez jakiś czas na wolnym ogniu.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Pokrój boczek na paseczki, zrumień je na patelni, a następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Dyniowy krem z łososiem

4 osób

30 min

ZUPA RYBNA CALDEIRADA

Zupa rybna Caldeirada

4 osób

40 min

Pierożki z kurczakiem w rosole

Pierożki z kurczakiem w rosole

4 osób

120 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone.

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone

4 osób

30 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami

4 osób

135 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

4 osób

165 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem

Chłodnik pomidorowy z jogurtem

4 osób

85 min

Zupa warzywna z dorszem

Zupa warzywna z dorszem

4 osób

55 min