Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
5 min
Na krem z krówek
Na chrupiącą bitą śmietanę
1. etap
zrobione
Do garnka z niewielką ilością wody wsyp cukier i podgrzewaj. Nie mieszaj, a jedynie potrząsaj garnkiem od czasu do czasu, aż do uzyskania jasnego karmelu. Dorzuć migdały, zamieszaj, a następnie wylej wszystko na papier pergaminowy. Wystudź, aby otrzymać coś, co we Francji cukiernicy nazywają nougatine.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zagotuj mleko ze śmietanką, dorzuć krówki i mieszaj, aż się dokładnie rozpuszczą.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Otrzymany krem przelej do 4 wysokich szklanek i wstaw do lodówki, by się schłodził.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W tym czasie rozkrusz nougatine najdrobniej jak potrafisz oraz ubij 200 ml śmietanki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Gdy krem będzie juz zimny, wsyp do szklanek rozdrobnioną nougatine i przy pomocy worka cukierniczego przykryj wszystko bitą śmietaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Deser podawaj ze słomką.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min