Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
5 min
1. etap
zrobione
Umyj jednego grejpfruta i pokrój go na 4 grube plastry. Drugiego obierz ze skórki i wyciśnij sok.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na patelni rozgrzej 50 g masła z miodem, a gdy miód zacznie się karmelizować, włóż plastry grejpfruta i opiecz po minucie z każdej strony. Następnie wyjmij je i odłóż na talerz.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na tej samej patelni zrumień małże po 2 minuty z każdej strony. Odłóż je na talerz, zaś na patelnię wlej wino, sok i dorzuć startą skórkę grejpfruta. Zagotuj przez 5 minut, mieszając drewnianą łyżką.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przed podaniem dorzuć resztę masła do sosu i dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Małże ułóż na plastrach grejpfruta, skrop sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Rada: Małże Św. Jakuba podane z zieloną sałatą będą doskonałym daniem głównym.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Inny wariant: Grejpfruty możesz zastąpić pomarańczami lub klementynkami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min