
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
danie dla 4 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
10 min
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
sól i cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
Na panierkę:
2 jajka roztrzepane z łyżką wody
Na purée:
½ pęczka natki pietruszki – posiekanej
Na sałatkę:
1. etap
zrobione
Rozpocznij od wstawienia ziemniaków do gotowania.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Fasolkę szparagową ugotuj, a następnie zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami oraz odrobiną ich zalewy. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Z piersi indyka wykrój 4 filety. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i odrobiną cukru.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jajo roztrzepane z wodą wymieszaj z sosem pomidorowym, pastą chili i zestem z cytryny. W otrzymanej mieszance zanurz kotlety, a następnie obtocz je w mące, ponownie w jajku, potem w bułce tartej, znów w jajku i w bułce.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Patelnię napełnij do połowy tłuszczem i rozgrzej go mocno. Włóż kotlety i usmaż je na złoty kolor. Następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 90°).
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Ziemniaki odcedź, dodaj mleko oraz masło i wymieszaj wszystko na gładką masę.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przełóż purée na talerz, dodaj sałatkę z fasolki i pomidorów oraz kotlecika. Udekoruj całość natką pietruszki
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min