
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
30 min
Na ciasto
pół łyżeczki soli morskiej
300 ml wody
tłuszcz do smażenia
Na wypełnienie
2 małe bakłażany pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
2 pomidory z wyciętymi szypułkami, pokrojone w grubą kostkę
3 plastry cytryny confit lub starta skórka z wyparzonej cyrtyny
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1. etap
zrobione
Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w misce.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut (możesz przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki).
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wszystkie składniki na sos wymieszaj w miseczce, dopraw solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Odstaw, by smaki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni piecz na mocnym ogniu cienkie naleśniki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Gotowe układaj na talerzu jeden na drugim , a na koniec nakryj drugim talerzem, by nie stały się suche.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Bakłażany wrzuć na 5 minut na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Pokrojone pomidory włóż do miski, dodaj kolendrę i cytrynę confit (lub startą skórkę) i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dodaj również bakłażany z patelni, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Na każdy naleśnik nałóż farsz i zagnij jego cztery boki do środka, tworząc kopertę.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Podawaj z sosem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Omlet chiński
4 osób
25 min

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min